mandag 8. februar 2010

Kreativitet

"Hvis folk ikke gjorde fjollete ting innimellom, ville det aldri blitt laget noe intelligent". 
Det har Ludvig Wittgenstein sagt. Sådetså.Stigs bok om kreativitet er morsom og smart lesing. For de som anser seg som kreative, men ikke minst for de som sier at de ikke er det. Alle har det nemlig i seg. Og som alt annet, kreativitet kan trenes. Det handler om å kunne si:

De viktige ordene i kreative prosesser. Aldri si nei og avslå idéer. Lytt, og kom heller med kommentarer som ja, og.... Foreslå. Bidra. Lek. Alle idéer er gode, sett ingen grenser. Iallefall ikke i begynnelsen.Uten fjollete idéer og mennesker med mot hadde vi ikke hatt krutt, gafler, klokker, hjul, vi ville ikke visst at planter kan ha to kjønn, at jorda er rund, vi ville ikke hatt navn på alle vitaminer, vi hadde ikke hatt datamaskiner, internett, elektriske biler, vi hadde ikke kunnet fly verden rundt, ei heller tatt båt og tog,  vi hadde ikke kunnet snakket i telefonen, vi hadde ikke kunnet få barn med prøverørsmetoden, vi hadde ikke kunne sende folk ut i verdensrommet- vi hadde rett og slett bare levd i en konstant verden uten fremskritt.


Hvem har ikke opplevd idédreperne over?Her er det virkelig grobunn for idéer ja...
Au! Jeg får vondt av slike harde ord.


Noen ganger føles det akkurat slik for meg.Andre ganger ikke. Det er helt normalt å gå tom. Men det finnes råd: Oppsøk nye, uvante steder. Fyll på med inntrykk. Reis. Eller bare oppsøk steder i nærheten. Se på mennesker, dyr, hus, trær, bøker eller hva det måtte være. Kjedelig i hverdagen? Dikt opp din egen historie.
Lek! Vi voksne har en lei tendens til å bli så superviktige, alvorlige og kjedelige. Vi har mye å lære av barn. De kaster seg ut i det ukjente med full iver, de er ikke redd for alt som kan skje. De tenker når, ikke om og hvis.


"Failure is a necessary and productive part of the innovation process". Det er menneskelig å feile. Men uten feil, ingen fremskritt.


"No pessimist has ever won a battle"

3 kommentarer:

 1. oi, det så ut som en gøyal bok :D

  SvarSlett
 2. Skikkelig morsom bok da!! Supert gavetips egentlig ;-) Jeg lager forresten kollasjene min i gratisprogrammet til google; Picasa. Bare google "picasa" så får du opp link til hvor du kan laste det ned! Kjempe enkelt egentlig ;-)

  SvarSlett
 3. Tenkte meg det var picasa. har vært inne og kikket, men ikke tatt meg tiden til å lære meg. det ser ut som det kan være en fin ting å gjøre, ser så fint ut med kollager og polaroidbilder!
  Takk for tips :)

  Og ja, boken er super gave. Mange fine tips også til bedrifter som ønsker å få fart på sakene.

  SvarSlett

Fortell, har du noe på hjertet?