onsdag 24. mars 2010

Slacker artist

Tromsø Kunstforening åpnet 19. mars en stor separatutstilling med Terje Nicolaisen. Jeg var der på søndag. Du får gjøre opp din egen mening om dette er kunst. 


Utstillingen er en bred presentasjon av Nicolaisens arbeider på papir, og omfatter blant annet to større serier helt nye verk. Den ene består av rundt 500 portretter i ulike formater utført med blekk og vannfarger i funnede rammer, en slags dyster og påtrengende familievegg. Den andre serien, Jokes, er nitidig bearbeidede tekstarbeider i større formater med vitser på amerikansk laget av kunstneren selv.


Nicolaisens kunstneriske praksis karakteriseres av en evne til å forene humor og sikker kritikk av kunstsystemet med en uttrykksform som kan både kan oppleves som slentrende, upretensiøs, ekspressiv og rastløs. Nicolaisen har etablert sin egen kunstpris, Norsk Sokkel Award, som deles ut til personer han mener har utmerket seg i norsk kunstliv på en måte som samtidig er til fordel for ham selv.


Nicolaisen har tidligere blitt omtalt som en ”slacker-kunstner”, som en representant for en lite pretensiøs, raskt utført og populærkulturelt inspirert kunst. De nye arbeidene viser en utvikling mot et mer bearbeidet formspråk. Serien med de ikke-identifiserte portrettene i brukte og svært uensartede rammer kan også oppleves som mindre distansert og kommenterende enn mye av Nicolaisens tidligere kunst. Og med Jokes-serien tar han kanskje den største sjansen til nå: vil publikum virkelig le?

Terje Nicolaisen (f. 1964) er født i Drammen og bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet ved kunstakademiene i Trondheim og Bergen. Nicolaisen har hatt separatutstillinger ved blant annet Bergen Kunsthall, Galleri Riis og Tegneforbundet og har deltatt i en rekke gruppeutstillinger i inn- og utland. Blant annet ved Nasjonalmuseet i Oslo, Drammen museum, Momentum – Nordisk biennale for samtidskunst (2004). Han har deltatt på Norsk skulpturbiennale og Tegnebiennalen flere ganger. I 2011 vil han ha separatutstillinger ved Kunstnerforbundet i Oslo og Henie Onstad Kunstsenter. Nicolaisen er også med i to bandprosjekt, Dekadance og Europals, samt i tegnekollektivet Tegneklubben.


Så vet vi det.


I´ve been to the art museum this weekend. Decide yourself if this i s art or not. 

2 kommentarer:

  1. Elsker din blog, og glæder mig her dag til at se hvad du poster! Kh sine

    http://kreahvidtehvidt.blogspot.com/

    SvarSlett
  2. Det er kunst hvis man synes det er kunst, synes nå jeg. Lev og la leve!

    SvarSlett

Fortell, har du noe på hjertet?